![](/media/lib/522/n-plazma-1ebb5c200868fb856d42952d9bec15bc.jpg)
Reaktor fuzyjny można ochronić, pozwalając na małe niestabilności plazmy
12 października 2022, 11:03Fuzja jądrowa to szansa na produkcję taniej, czystej i bezpiecznej energii. Jednak do jej przeprowadzenia konieczne jest, by plazma w centrum reaktora miała temperaturę około 100 milionów stopni Celsjusza. Jednocześnie trzeba zabezpieczyć reaktor, by się nie roztopił. Dlatego krawędź plazmy musi być izolowana od ścian reaktora. Problem w tym, że na krawędzi pojawiają się niestabilności plazmy brzegowej (ELMs). Powodują one, że cząstki plazmy mogą docierać do ścian reaktora i go uszkadzać.
![Chrupki Cheetos© SCEhardt](/media/lib/5/1175789867_524080-426d73ca7b3d187e1eab45b5976a5080.jpeg)
Powietrze zmniejsza kaloryczność pokarmów
5 kwietnia 2007, 16:13Zespół specjalistów do spraw żywienia uważa, że powietrze może być składnikiem, który pozwoli obniżyć zawartość kalorii w przekąskach.
![](/media/lib/30/lato-a790f263137f91d55d91da339c88b549.jpg)
Słońce sprzyja libido
3 lutego 2010, 09:49Chwila na słońcu może zwiększyć męskie libido. Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Grazu stwierdzili bowiem, że pod wpływem witaminy D, która jest dostarczana organizmowi z pożywieniem albo powstaje w skórze pod wpływem promieniowania ultrafioletowego, wzrasta poziom testosteronu (Clinical Endocrinology).
![](/media/lib/45/solniczka-b0a9f1f28da6875e34966673ba576f36.jpg)
Sól pomaga dyskom twardym
17 października 2011, 11:00Sól kuchenna pozwoliła inżynierom z Singapuru opracować metodę gęstszego upakowania danych w dyskach twardych. Obecnie dostępne HDD mogą przechowywać do 625 gigabitów na calu kwadratowym powierzchni
![Czarna dziura](/media/lib/96/n-958035425_abb70e79b1-2f1064854f50dea7c901094a5b395a16.jpg)
Klasyczne czarne dziury nie istnieją?
27 stycznia 2014, 10:55Stephen Hawking opublikował [PDF] w arXiv.org pracę, w której stwierdza, że czarne dziury nie istnieją w takiej formie, w jakiej sobie je dotychczas wyobrażaliśmy. Wielki uczony nie kwestionuje samego faktu istnienia czarnych dziur, ale poddaje w wątpliwość ich właściwości
![](/media/lib/152/n-seagatedysk-a5e6c1d5f40edc291d3e21843ea891ad.jpg)
Seagate zapowiada dyski z HAMR
25 sierpnia 2015, 09:39Jan-Ulrich Thiele odpowiedzialny w Seagate za rozwój technologii HAMR zdradził, że pierwsze prototypowe dyski wykorzystujące tę technologię powinny pojawić się na przełomie 2016 i 2017 roku. Już pierwsze dyski będą charakteryzowały się dużą gęstością zapisu, wynoszącą około 1,5 terabita na cal kwadratowy, czyli około 50% więcej niż obecnie
![](/media/lib/327/n-bioniczna-pieczarka-a7d6be40b6f3211acac8139d7a9bddf5.jpg)
Bioniczna pieczarka łączy nanotechnologię, bakterie i grzyby
8 listopada 2018, 11:01Naukowcy z Instytutu Technologii Stevensa wykorzystali druk 3D do stworzenia bionicznych pieczarek. Klastry sinic z kapelusza wytwarzają prąd, a nanowstążki grafenowe go wychwytują.
![](/media/lib/452/n-ingenuitylot-e14cfc818ef966aaee0a848b0963ee34.jpg)
Historyczne osiągnięcie: pierwszy kontrolowany lot na innej planecie
19 kwietnia 2021, 10:25Dzisiaj, 19 kwietnia 2021 roku, miał miejsce pierwszy w historii kontrolowany lot w atmosferze Marsa. Śmigłowiec Ingenuity, który trafił na Czerwoną Planetę w ramach misji Mars 2020 łazika Perseverance, wzniósł się na wysokość 3 metrów, zawisł nad powierzchnią Marsa i wylądował.
![](/media/lib/571/n-ingenuity-548b300617a9cf065f0d8e0de63811e1.jpg)
Koniec misji pozaziemskiego śmigłowca. Ingenuity działał 30-krotnie dłużej niż planowano
29 stycznia 2024, 10:56Przed 11 dniami, 18 stycznia, marsjański helikopter Ingenuity odbył swój 72. i – jak się okazuje – ostatni lot. Śmigłowiec znajduje się w pozycji pionowej i komunikuje się z centrum kontroli, jednak obrazy z 18 stycznia, które w tym tygodniu trafiły na Ziemię, pokazują, że co najmniej jedna z łopat wirnika uległa uszkodzeniu przy lądowaniu i maszyna nie jest zdolna do lotu, oświadczyła NASA. Misja Ingenuity na Marsie dowiodła, że poza Ziemią możliwy jest kontrolowany lot za pomocą śmigieł.
![](/media/lib/26/1208945810_017979-f6dcb84585b2795e16aea6bc7e503ed7.jpeg)
Chemia za barem
23 kwietnia 2008, 10:07Choć większość ludzi nie zwraca na to uwagi, gotowanie również jest chemią, tyle że praktyczną. Często właśnie skład chemiczny decyduje o tym, jakie składniki do siebie pasują, a jakie nie. To dlatego np. bazylia "lubi się" z pomidorami. Grupą zawodową, która ostatnio bardzo się udziela w zakresie gastronomii molekularnej, są barmani. Dążąc do przygotowania jak najlepszych koktajli, wykorzystują ciekły azot, alginiany i chlorki. Dzięki temu uzyskują m.in. pianki marshmallow z whisky.